Gulrust (forårsaket av Puccinia striiformis) er en alvorlig soppsjukdom i hvete og rughvete. Den kan også angripe bygg, rug og mange grasarter, men soppen er i stor grad spesialisert, dvs. at gulrust fra hvete i hovedsak angriper hvete, og gulrust fra bygg angriper bygg osv. Gulrust sprer seg med vinden og kan redusere avlingen betydelig i mottakelige sorter når værforholdene er gunstige for angrep, dvs. moderat fuktighet og relativt lave temperaturer (8-15 o C, men soppen kan vokse ved temperatur opp mot 25 o C). Siden spredning og utvikling av gulrust kan gå raskt, er det viktig å sette inn effektiv fungicid-behandling på riktig tidspunkt for å unngå store avlingstap
Betong vårhvete er en populær sort. Den ble godkjent i 2019 etter tre års verdiprøving. Sorten har et høyt avlingspotensial og god kornkvalitet, og er plassert i kvalitetsklasse 2. Den er sterk mot sykdom og har en god stråstyrke (Lundby mfl. 2022). Dette er egenskaper som gjør den attraktiv å dyrke. Responsen for nitrogen hos Betong vårhvete har blitt testet i forsøksserien «Oppfølging av nitrogennorm» i tre år. Målet med dette forsøket er å skaffe tilveie kunnskap om nitrogenbehovet til Betong. I 2023 ble det anlagt 7 gjødslingsfelt i Betong vårhvete
Den vanskelige overvintringen ble etterfulgt av langvarig tørke som satte sitt preg på veksten. Tross utfordringene, ble det også i år syv nitrogengjødslingsfelt i høsthvete. Alle feltene ble målt med håndholdt N-sensor i mai og juni for å estimere N-opptaket underveis i vekstsesongen. Målingene dannet grunnlag for ukentlige oppdateringer av N-opptak og bestandsutvikling. Oppdateringene ble publisert hos NLR og Yara, og gav en tett oppfølging av feltene frem til skyting. I denne artikkelen presenteres avlingsresultatene og kvalitetsparameterne fra forsøksserien. Målsetningen med prosjektet er riktig og tilpasset nitrogengjødsling sett i forhold til kornkvalitet, avling og miljø.
Felleskjøpet Agri markedsregulator har utarbeidet en prognose for årets kornhøst. Prognosen viser at avlinga for korn og proteinvekster ligger an til å bli 21 % under tilgangen i 2022 og 5 % under femårssnittet.
ProHøst‐prosjektet er inne i sin andre forsøkssesong. Gjennom dette nyhetsbrevet ønsker vi å gi alle en rask oversikt over noe av aktiviteten i prosjektet.
Stiftelsen Lantbruksforskning (SLF) øker støtten til feltforsøk med 20 % for å øke potensialet for svensk selvforsyning og utvikle svensk landbruk i en urolig verden.
Kimen Såvarelaboratoriet AS har nå analysert en stor andel av sesongens veiledningsprøver av såkorn. De har publisert foreløpige tall for årets såkornkvalitet på sin hjemmeside.
Felleskjøpet Agri markedsregulator har oppdatert prognosene for årets kornhøst. Prognosen viser høyere tilgang av norsk korn enn det de tidligere prognosene har antydet. Samtidig publiseres det en rapport fra NOFIMA om kvaliteten på norsk mathvete som viser høyt proteininnhold og sterk glutenkvalitet.
Felleskjøpet Agri markedsregulator har på bakgrunn av ny innrapportering fra enheter i Norsk Landbruksrådgiving justert opp prognosen for årets kornavling. Forventa tilgang av norsk korn er justert opp 54 000 tonn siden august og er 14 % høyere enn gjennomsnittet de siste fem årene.
Det er ikke grunnlag for å si at avrenningen av plantevernmidlet glyfosat til overflatevann vil forårsake negative miljøeffekter i Norge. Det viser resultat fra overvåking og forsøk med glyfosat ved NIBIO.
I 2021 steg gjødselprisene dramatisk sammenlignet med tidligere år. Nå må den enkelte bonde ta i bruk god agronomi og se på ulike strategier for å holde kostnadene nede og produksjonen oppe.
Gulrust er en alvorlig soppsjukdom i korn. Tidlig oppdagelse og varsel om gulrust når den kommer til et område er derfor avgjørende for å forbygge avlingstap.