På Romerike kom det 50-60 mm regn på noen dager, Innlandet fikk 70-80 mm, mens det i Vestfold kom over 100 mm noen steder. Rådgivere på Østlandet, i Innlandet og Trøndelag melder om det samme: mye vind og regn har gitt mye legde.

– Havre som ligger helt flatt, kan begynne å gro. Det går ut over kvaliteten, sier Enger. Han påpeker at det er stor variasjon. Noe ligger helt flatt, andre steder er det ikke så ille. Sort, tidspunkt for stråforkorting og gjødselmengde er blant faktorene som spiller inn.

Det er spennende å se hvordan det går med falltall for vårhvete. Varmt og fuktig vær fører til at kornet spirer i akset. Da brytes stivelsen ned, og kornet blir uegnet til å lage hevet brød.

Treskingen var godt i gang mange steder, men stoppet helt opp da uværet slo til. Anslagsvis er 20-30 prosent av kornåkerne tresket, mest i de tidligste områdene. Det er nå veldig vått mange steder, og det tar noen dager før det tørker opp såpass at en kommer utpå igjen.

– Hele kornområdet er snart klart for tresking. Hvis værmeldingen slår til og det blir fint vær, blir det mye korn på en gang. Det vil kunne gi logistikkutfordringer, sier Enger.

Legde bygg drone Morten Livenengen
Selv om det gikk verst ut over havreåkre, var det også en del bygg som fikk merke uværet. (Dronefoto: Morten Livenengen)