Tidligpoteter

Høstinga av norske tidligpoteter startet første uka i juni. Etter fjorårets vanskelige sesong for lagringspotet var det stor etterspørsel etter nye norske allerede fra starten. Konkurransen fra importen har også vært mindre utfordrende enn tidligere år.

Noteringsprisen for matpotet (prisen til produsent) har vært kr 11,52 pr kg i gjennomsnitt for ukene 26 -33. Tre uker (26, 28 og 30) har prisen vært over øvre prisgrense, men det førte ikke til tolladministrering. Tollsatsen for nypoteter har vært kr 2,17 pr kg i perioden 15. mai – 15. juli, deretter kr 1,12 pr kg. Tollsatsen på «gamle» poteter ble administrert ned til kr 0 pr kg i perioden 1. mai -15. juli.

Prisen ut til forbruker har vi ikke statistikk på, men den virker å ha vært noe høyere enn i fjor. Likevel har salget vært godt i hele landet. Omsatt mengde nye matpoteter fra sesongstart t.o.m. uke 32 er ca. 9500 tonn. Dette er 25 % høyere enn gjennomsnittet for 2021-2023.

Fra Sverige rapporteres også om høyere produsentpriser på matpotet enn tidligere år. Inntil 6,75 SEK pr kg i uke 33 er ikke langt unna den norske noteringsprisen på kr 7,45 når vi tar hensyn til kursen. Når det gjelder industripotet tegnes et mer dystert bilde av situasjonen i Europa, med priser helt ned på SEK 1,45 pr kg for ikke-kontrahert vare. Vi kjenner ikke til bakgrunnen for så lave priser, men ser ikke bort fra at det kan være poteter fra områder med tørråteangrep som må høstes og brukes umiddelbart før kvaliteten blir ødelagt.

Nye tollregler

Fra 1. september 2024 vil prosenttoll for potet og potetråvarer bli gjeldende. Formålet med overgangen fra kronetoll er å trygge norsk matproduksjon, samt å øke verdiskapningen og selvforsyningen i landbruket. Den nye prosent-tollsatsen er 100 % for poteter, friske eller kjølte, i tiden 16. juli – 14. mai. Fra 15. mai til 15. juli er satsen 191 %. For nypoteter, friske eller kjølte, er satsen 100 % i tiden 1. april – 14. mai, deretter 191 % fra 15. mai til 15. juli.

I 2023 ble det importert ca. 19000 tonn poteter til Norge. I gjennomsnitt for de 7 foregående årene var importen knapt 47000 tonn.

For bakepotet og industripotet er det overgangsordninger. Dette er begrunnet i at det vil ta noe tid å øke produksjonen av settepoteter, øke tilgangen på areal for potetproduksjon og øke lagerkapasiteten, samt oppgradere eksisterende lager.

Norge importerer årlig ca. 3000 tonn bakepotet, og har begrenset produksjon av de kvaliteter markedet etterspør. Departementet har derfor gitt særskilte tollavgiftsnedsettelser for bakepotet i ett år fra 1. september 2024.

Når det gjelder industripoteter til produksjon av chips, pommes frites, sous vides-poteter, potetmos og andre potetprodukter dekkes det aller meste av forbruket av norsk produksjon, men det har blitt importert en del på slutten av lagringssesongen. Departementet har derfor gitt særskilte tollavgiftsnedsettelser for industripotet i perioden 1. mars - 31. juli 2025. Tollavgiftssatsen vil beregnes slik at de importerte potetene får om lag norsk pris.