I forsøkene er det med to byggsorter; Annika og Ismena. Proteininnholdet ligger på 10,6 % for Annika og
11,0 % for Ismena, ifølge verdiprøvingstall for de tre siste årene. Alle sortene i verdiprøvingsfeltene gjødsles likt. Siden det er oppnådd høye avlinger for disse
to sortene i verdiprøving, kan det være en fortynningseffekt på proteininnholdet i disse forsøkene. Det ønsker vi å se nærmere på.
Hensikten med prosjektet og disse forsøkene er å se på mulighetene for å øke proteininnholdet i norsk bygg. I tillegg vil resultatene også gi nyttig kunnskap om gjødslingsstrategier til bygg med tanke på avlingsnivå. Forsøkene er gjennomført i samarbeid med NLR Østlandet, NLR Midt og NMBU. Det foreligger resultater fra to sesonger, og forsøkene vil bli gjennomført ytterligere en sesong til. ProteinBar-prosjektet er finansiert av Forskningsmidlene
for jordbruk og matindustri (FFL/JA), samt industripartnere i prosjektet.
Foto: Einar Strand, NIBIO/NLR