Det er et økende marked for småpoteter, og den norske potetbransjen har som mål å dekke mest mulig av dette med norske småpoteter av rett kvalitet. For at produksjonen skal være lønnsom bør knolltallet per plante være høyt, og potetene må ha rett størrelse. Lagringsstrategiene må tilpasses til poteter med høye krav til skallkvalitet, og som i tillegg pakkes ekstra tett i kassene.

I 2024 startet NIBIO opp et 4-årig prosjekt med mål om å utvikle ny kunnskap, teknologi og verktøy for å øke presisjonen i dyrking og lagring av små matpoteter. Målet er en mer kostnads- og ressurseffektiv produksjon, og en kvalitet som markedet ønsker.

Forbehandling av settepotet

En av hovedaktivitetene omhandler forbehandling av settepotetene. Prosjektet tester påvirkning av økt temperatur og rødt/mørkerødt LED-lys på groevekst og aldring, og effekt på påfølgende spiring, knolltall og knollvekst. En mulig positiv effekt av lagerbehandling med spireregulerende midler på knolltall og størrelsesfordeling blir også undersøkt. Foreløpige resultater viser at en slik behandling kan øke knollantallet i noen sorter.

Fjernmåling av vannstatus og -behov

En annen hovedaktivitet undersøker effekter av jordfuktighet på knollansett, og ser på muligheten for bedre styring av vanntilgang gjennom bruk av jordfuktsensorer og dryppvanning. Potetene overflys av droner i vekstsesongen, og sammen med innsamlede data om plantevekst og knollutvikling, skal informasjonen brukes til å utvikle metodikk for fjernmåling av vannstatus og vannbehov.

Modeller for å forutsi lagringskvalitet

Det tredje hovedtemaet er vekstavslutning og lagring. Gjennom graveprøver måles endringen i knolltilvekst ved grønt ris og etter henholdsvis kjemisk og mekanisk vekstavslutning. Resultatene så langt tyder på at andelen småpoteter for noen sorter er relativt stabil, også når totalavlinga øker mot slutten av sesongen. I prosjektet studeres også betydningen for lagringsresultatet av kassestørrelse og av ulike lagringsstrategier i stor og liten skala. Foreløpige resultater bekrefter betydningen av rask opptørking og riktig lagerstyring for god skallkvalitet. I prosjektet skal det også undersøkes om ikke-destruktive metoder som bildeanalyse og Raman spektroskopi, sammen med dyrkingsdata og andre kvalitetsdata, kan brukes i modeller for å forutsi kvaliteten etter lagring.

I prosjektet er det i hovedsak forsøk med de fire sortene Colomba, Anouk, Folva og Celandine, men også enkelte forsøk med andre sorter.

Målet med prosjektet er å få nye verktøy for bedre å styre knollansett og knollstørrelse, samt å måle, forutse og styre potetkvaliteten etter lagring. Ut fra resultatene skal det utvikles veiledninger for bruk ved dyrking og lagring av småpotet, med særlig søkelys på strategier for forbehandling, vanning, knolltilvekst, høsting, og lagring.

I disse dager gjennomfører vi de siste lageranalysene og forbereder andre sesong med feltforsøk. Prosjektet avsluttes i 2027.

Finansiering: Prosjektet er totalt er på kr 15,4 millioner, hvorav 80% kommer fra Fondet for jordbruk og matindustri, 8,6% fra Grofondet og 11,4% egeninnsats fra samarbeidende bedrifter​.

Samarbeidspartnere: Bama, Gartnerhallen, Agdir, Brødr. Freberg, Norgro, og produsentene Hans Håkon Vestlund, Thore Sigurd Woll, Ole Morten Nyberg, Arne Aarnes, Houm og Flammen, NLR. Forskere i prosjektet (alle NIBIO): Jørgen Mølmann (lysbehandling), Pia Heltoft (forbehandling/lagring), Jaroslaw Grodek (fuktstyring), Jiangsan Zhou (data/modellering), Eldrid Lein Molteberg (tilvekst/lagring, prosjektleder).