Glyfosat er det mest brukte plantevernmidlet i Norge og på verdensbasis. Det har i de siste årene vært diskutert om dette ugrasmiddelet skulle få fornyet godkjenning. I 2017 ble glyfosat godkjent for fem nye år til 2022. I jordbruket er glyfosat spesielt viktig for å begrense ugrasets avlingsreduserende effekt. I norsk jordbruk brukes glyfosat hovedsakelig til å bekjempe ugrasarten kveke i korndominerte omløp og ved fornying av grasmark. Ved redusert jordarbeiding er glyfosat viktig for bekjemping av flerårige og andre overvintrende ugras. NIBIO har i denne rapporten kartlagt kunnskap relevante for norske forhold på hvilke ikke-kjemiske og kjemiske alternativer til glyfosat som en har/kan få i framtida i korn og grasmark.
Flere nyheter
Tørråtevarsel og tidlige funn av tørråte i Norge, Danmark og Sverige
Hissig tørråtevær ber oss om å være på vakt for utviklinga
Fagforum Potet
Bærekraftige løsninger for veksthusnæringen – vi vil høre fra deg!
Agribiotix er et innovativt bioteknologiselskap som utvikler bærekraftige alternativer til kjemiske plantevernmidler. Vi bruker naturlige jordbakterier – såkalte plantefremmende mikroorganismer (PGPR) – for å styrke plantehelse, stimulere vekst og redusere behovet for kjemikalier.
NLR Veksthusrådgiving
NIBIO - Plantehelsedag 2025
Plantehelsedagen 2025 fant sted 18. juni på Ås, ved NMBU-campus. Møtet ble presentert av mange spesialister som driver med plantehelse. Planteprodusenter, NIBIO-forskere, representanter fra Mattilsynet, Miljødirektoratet, NLR, mm. Under møtet ble flere viktige problemstillinger knyttet til plantevern presentert.
NLR Veksthusrådgiving