Glyfosat er det mest brukte plantevernmidlet i Norge og på verdensbasis. Det har i de siste årene vært diskutert om dette ugrasmiddelet skulle få fornyet godkjenning. I 2017 ble glyfosat godkjent for fem nye år til 2022. I jordbruket er glyfosat spesielt viktig for å begrense ugrasets avlingsreduserende effekt. I norsk jordbruk brukes glyfosat hovedsakelig til å bekjempe ugrasarten kveke i korndominerte omløp og ved fornying av grasmark. Ved redusert jordarbeiding er glyfosat viktig for bekjemping av flerårige og andre overvintrende ugras. NIBIO har i denne rapporten kartlagt kunnskap relevante for norske forhold på hvilke ikke-kjemiske og kjemiske alternativer til glyfosat som en har/kan få i framtida i korn og grasmark.
Flere nyheter
Et lovende kornår
Selv med store variasjoner i veksttid og noen lokale unntak, ser det foreløpig ut til å bli et godt år.
NLR
Helseundersøkelse for reindrifta: – Nå er vi i gang!
Alle reindriftsutøvere i landet er invitert til helseundersøkelse hos bedriftshelsetjeneste. De første ti er nå gjennomført.
NLR
Hans Håkon jakter kvalitet i potetproduksjonen
Hans Håkon Vestlund er ikke redd for å prøve nye dyrkingsmetoder i potet. Med erfaring innen potetproduksjon som strekker seg over flere tiår har han prøvd ut flere nyvinninger innen potetdyrking. De siste årene har blant annet dryppvanning og lysgroing med ulike farger blitt ny rutine på Friland gård i Stor-Elvdal.
Østlandet