Glyfosat er det mest brukte plantevernmidlet i Norge og på verdensbasis. Det har i de siste årene vært diskutert om dette ugrasmiddelet skulle få fornyet godkjenning. I 2017 ble glyfosat godkjent for fem nye år til 2022. I jordbruket er glyfosat spesielt viktig for å begrense ugrasets avlingsreduserende effekt. I norsk jordbruk brukes glyfosat hovedsakelig til å bekjempe ugrasarten kveke i korndominerte omløp og ved fornying av grasmark. Ved redusert jordarbeiding er glyfosat viktig for bekjemping av flerårige og andre overvintrende ugras. NIBIO har i denne rapporten kartlagt kunnskap relevante for norske forhold på hvilke ikke-kjemiske og kjemiske alternativer til glyfosat som en har/kan få i framtida i korn og grasmark.
Flere nyheter
Eksempler på miljøtiltak i landbruket
Høsten 2024 ble det arrangert et miljøseminar i Vesterålen. Formålet med seminaret var å sette fokus på vannmiljø og klima og sette disse i sammenheng.
Nord
Midlertidig tillatelse for flytende Sencor i 2025
Bruk av flytende Sencor mot ugras i potet er tillatt vekstsesongen 2025. Det virksomme stoffet metribuzin er under utfasing i EU, og blir dermed forbudt fra 2026.
Fagforum Potet
Det gyter ørret rundt enga
I Straumevassdraget i Bø kommune har ammeku- og kjøttprodusent Tom André Henriksen tatt på seg en meningsfull oppgave. Ikke bare har han forbedret dreneringen på enga si, men han har også tilrettelagt for gytefisk i samme slengen.
Nord