– Grovfôr høstet i 2024-sesongen i Innlandet viser i gjennomsnitt et tørt fôr med middels makelighet og middels energikonsentrasjon. Utover sommeren ser vi tydelig at tørrstoffinnholdet i fôret synker og askeinnholdet stiger. Dette kommer trolig av en større grad av jordinnblanding som følge av kraftig regnvær, sier Ola Sjåkvik, rådgiver i NLR, når han skal oppsummere statistikk for grovfôrprøver tatt ut denne høsten.

Han sier også at manglende bruk av ensileringsmiddel på slikt fôr kan føre med seg en sporeproblematikk, noe man enkelte steder allerede har sett eksempler på.

Ola Sjavik 2024

Førsteslått

Det varme været som preget våren dette året, har også satt sine spor på grovfôret.

– Høg temperatur har ført til varmestresset fôr go nedsatt protein- og sukkerverdier, til fordel for fiber. Fôret i seg selv har en relativt høy tørrstoffprosent med middels energikonsentrasjon, og en akseptabel mengde gjæringsprodukter. Oppsummert er dette et nokså godt fôr med nokså god smakelighet, sier Sjåvik.

Andreslåtten

Et værskifte førte med seg store nedbørsmengder, og det har gitt et grovfôr med betydelig lavere tørrstoffinnhold, og et økende askeinnhold. Været gjorde også sitt til at mange fikk en utsatt andreslått.

– Allikevel virker andreslåtten til.å være av god kvalitet, med et middels bra energi- og proteininnhold, sier rådgiveren.

I løpet av sommeren er de små gløttene av godvær utnyttet godt, noe som synes på tørrstoffinnholdet i fôret. Det synes likevel at temperaturene ikke var like høye og fôrtørken like god da et redusert sukkerinnhold kommer som følge av lengere fortørking.

– Mengden gjæringsprodukter i fôret er nokså lav, men mengden nedbrutt protein til ammonium-N er for høy. Dette er med på å dra smakelighet ned, sier Sjåvik.

Skjermbilde 2024 12 04 kl 09 17 53
Et grovfôr med middels tørrstoff- og energiinnhold er oppsummeringa av 2024-sesongen. Foto: Morten Livenengen

Tredjeslåtten

– Fôr fra tredjeslåtten viker til å være av mindre god kvalitet. Tørrstoffverdiene i fôret er ikke unormale, men i forhold til målt pH er tørrstoffinnholdet for lavt. Dette har ført med seg et relativt sterkt konservert fôr med et høyt innhold av organiske syrer, mye nedbrutt protein og lite sukker. Dette resulterer i et lite smakelig fôr. Et høyt askeinnhold tyder på jordinnblanding i fôret, noe som øker sjansene kraftig for sporeproblematikk, sier rådgiveren.

Selv om Ola Sjåvik oppsummerer tredjeslåtten til å være et fôr med høy energikonsentrasjon og høyt proteininnhold, skulle han gjerne sett at flere hadde gjort tiltak for å bedre fôret ytterligere.

– Om det i større grad hadde blitt brukt ensileringsmiddel i tredjeslåtten, hadde det trolig blitt et supert grovfôr, med god smakelighet i tillegg til et høyt energiinnhold, sier han.

Det er viktig å ha i bakhodet når slik statistikk leses, at dette er kun et gjennomsnitt av fôret på regions basis. Statistikken skiller ikke på ulike produksjon og ønsket fôrkvalitet.