Tekst: Tun Byrå

– Stein lager gjødslingsplanen min, og har fulgt meg tett gjennom mange år. Han kjenner både meg og drifta mi godt. Stein vet hva som har fungert og ikke fungert tidligere, både hos meg og hos andre produsenter i området. Sammen kan vi legge en god plan for årets sesong, sier Pål.

Nok grovfôr av riktig kvalitet

Gården Bjørnerud ligger på Furnes i Ringsaker kommune. I fjøset har Pål en ammekubesetning med rundt 70 kalvinger i året. I tillegg kjøper han inn noen kalver for å fylle opp fjøset. På 300 mål egen mark og 180 mål leiejord dyrker han grovfôr og noe korn.

Som ammekuprodusent er Pål opptatt av å produsere nok fôr av riktig kvalitet. Han prøver å differensiere fôret, slik at han har kraftig fôr til okser og ungdyr, uten at ammekyrne blir for feite. Da er det viktig å ha en god plan for hva som skal produseres hvor, og for hvordan de ulike skiftene skal gjødsles.

– Jeg har alltid et møte med Stein i planleggingsfasen. Da legger vi en plan for bruk av husdyrgjødsla i kombinasjon med mineralgjødsel. Vi har også diskutert mye rundt valg av grassorter, ettersom jeg de to siste årene har hatt overvintringsproblemer i enga. Stein har mer erfaring med ulike grasblandinger enn meg, og vet også hva andre i omegnen har hatt suksess med. Den erfaringen drar jeg gjerne nytte av i min produksjon, sier Pål.

Kopi av 210 A1321 2
Hvilke grasarter og sorter som brukes, har betydning både for vekst og for overvintring. Her sjekker Pål og Stein egna et stykke ut i fjorårets sesong. Foto: Morten Livenengen

Penger å spare

Stein har vært rådgiver like lenge som Pål har vært bonde, og forteller at det er mye penger å spare på å utnytte innsatsfaktorene godt og å produsere grovfôr av god kvalitet.

– Forskjellen på høy og lav fôrenhetskonsentrasjon i grovfôret til slakteokser kan dreie seg om flere tusen kroner i sparte kraftfôrkostnader per okse. For Pål kan det utgjøre en betydelig sum i året. Det beste fôret bør han produsere nærmest gården, så kan han heller produsere strukturfôr på skiftene som ligger lenger unna. Da blir det mindre kjøring og bedre utnyttelse av både gjødsel og drivstoff. En god plan gir god økonomi for bonden, og sparer samtidig miljøet, sier Stein og fortsetter:

– En ting det ofte syndes mot, er kalking. Kalking kan spare deg for mange penger! Er pH for lav, utnyttes bare en brøkdel av næringen i gjødsla. Da taper du penger hver gang du kobler på gjødselsprederen. I sesongplanleggingen er det alltid viktig å vurdere kalkingsbehovet, fastslår Stein.

Tabell 1: Kraftfôrkostnad ved framføring av okse med ulike fôrenhetskonsentrasjon i grovfôret. For beregning av kostnad er det brukt Formel Biff til kr 5,16 per kg.

FEm / kg tsKraftfôrforbruk (kg per dag og okse)Totalt kraftfôrforbruk (kg) per okse (17 mnd)Kraftfôrkostnad (kr) per okse (17 mnd)
0,951,87

954

4923
0,902,3712096238
0,853,0315457972
0,803,0915758127

Fasiten gir svar

Planleggingsarbeidet handler om å se på hva som fungerte og ikke fungerte i fjor, diskutere hvorfor det ble som det ble, og lage en god plan for kommende sesong. Analyse av jord, grovfôr og husdyrgjødsel er viktige verktøy i planleggingen.

– Fasiten fra forrige sesong ligger i grovfôrprøver og veiing av rundballene. Analyseres fôret også for mineraler, ser vi om gjødslingen var tilstrekkelig. Jordprøvene gir et bilde av næringsstatusen i jorda og danner selve grunnlaget for gjødslingsplanen. Husdyrgjødsla glemmes ofte, men er en viktig del av næringstilførselen. Først når vi kjenner innholdet i gjødsla, kan vi utnytte den godt og velge mineralgjødsel ut fra det. Kanskje kan bonden velge en billigere mineralgjødsel enn han ville valgt hvis han gjødslet etter norm, forteller Stein.

210 A1303 1
Å bygge ny plansilo bak fjøset er et tiltak Pål er særdeles godt fornøyd med. Nå har han alt fôret lett tilgjengelig hjemme på gården. Foto: Morten Livenengen

Vær klar til årets sesong

Engplantenes overvintring har stor betydning for årets produksjon. Om våren er Stein ofte å se på jordene rundt om.

– Jeg trives i felt og ute blant bøndene. Å sjekke overvintringen er særlig viktig, for hvis vi må gjøre tiltak, må vi gjøre det raskt. I gjennomgangen kan vi diskutere hvordan høsten og vinteren har forløpt, se etter kjøreskader eller skifter det bør gjøres noe med. Det gjelder å komme tidlig i gang, for når våren først kommer og bøndene blir opptatt med våronna, må strategien for sesongen være klar, sier den erfarne rådgiveren.

For bøndene har det stor betydning å ha en rådgiver som stiller opp når det trengs.

– Mye kan gjøres over telefon, men det blir likevel noe annet når vi kan møtes og diskutere underveis. Stein er alltid raskt på pletten når jeg trenger ham, hele sesongen igjennom. Min erfaring er at planleggingsprosessen om våren gjør meg godt rustet til en ny vekstsesong. Og skulle det oppstå utfordringer underveis, så vet jeg at Stein bare er et tastetrykk unna, sier Pål før han går ut i fjøset for å sjekke om nok en kalv har sett dagens lys.

Kopi av IMG 5427 1
Stein reiser gjerne ut til bøndene for å planlegge sesongen eller ta en vurdering av forholdene underveis. Foto: Morten Livenengen
NLR 1