Det er full aktivitet blant grøntrådgiverne i Norsk Landbruksrådgiving (NLR) i Nord-Norge denne sommeren. Grøntrådgiverne Kristin Sørensen, Sunniva Løwø og Tina Schmaucks gjennomfører flere forsøk og demofelt som danner grunnlaget for utviklingsarbeidet lokalt og regionalt.

– Dyrkingsteknikk, plantevern, arter og sorter påvirkes i stor grad av klimaet. Vekstforholdene i nord er unike, takket være midnattssola og Golfstrømmen, og vi kan ikke hente eksakt kunnskap fra noen andre deler av verden med tilsvarende vekstforhold som på vår breddegrad. Derfor er forsøk og demofelt viktig, påpeker Sørensen.

For Sørensen er forsøksarbeidet en katalysator for personlig utvikling som grøntrådgiver.

– Gjennomføring av forsøk, med prosjektering, samarbeid, gjennomføring i felt, behandling og formidling av resultatene er svært interessant. Det gjør meg til en bedre rådgiver, sier hun.

IMG 8615
For Sørensen er forsøksarbeidet en katalysator for personlig utvikling som grøntrådgiver. Foto: Tina Schmaucks

Kunnskap for å lykkes i hardt klima

Grønnsaksproduksjon i Nord-Norge er svært kunnskapskrevende, med lite slingringsmonn og stor fallhøyde.

– Riktig tiltak må gjøres til rett tid. Vekstsesongen i nord er meget kort, og bidrar til å stramme dette ytterligere til. For en del grønnsaksarter er vekstfremmende tiltak som bruk av oppal, fiberduk og vatning en forutsetning for å lykkes, sier Sørensen.

Tina Schmaucks tilføyer at været varierer veldig fra år til år, så det gjelder å ha god tilpasningsevne.

– Ikke alt som dyrkes sør i Norge, fungerer like bra i nord, så det må man teste ut med hjelp av forsøk, forteller hun.

I følge Schmaucks er forsøksarbeid veldig givende fordi man lærer mye om kulturens vekst og utvikling. Samtidig får man bedre forståelse for agronomien bak produksjonen av en kultur.

Feltvertenes rolle

Alle feltverter i landsdelen spiller en svært viktig rolle ved å legge til rette for gjennomføring av forsøkene. Sørensen forteller at feltvertene klargjør feltene med diverse jordarbeiding, og gjennom sesongen følger de ofte opp feltene med plantevern og vanning.

– Og resultatene fra feltene blir direkte knyttet til vekstforholdene på gården, noe som ofte fører til nye ideer og økt kunnskapsutvikling for både feltvert og rådgiver. Ikke minst er forsøksarbeidet tillitsskapende mellom rådgiver og bonde, avslutter hun.

En av feltvertene i år er Bjørn-Arvid Sivertsen og Linda Schøning som driver Straumnesgården i Laukvik i Lofoten. Her får NLR lov til å disponere noe av arealet deres til gulrotforsøk. For Schøning er dette en ny opplevelse.

– Det å ha forsøksfelt og NLR i gulrotlandet vårt har flere positive sider. Først og fremst får jeg innblikk i hvordan et forsøksfelt er bygd opp, og hvordan NLR jobber med det, sier Schøning, og forteller videre:

– Så får vi mye faglig informasjon når man innimellom slår av praten. Det er mye lettere å spørre og utveksle erfaringer når man ikke har tidspress på seg til å spørre om alt man lurer på.

Bjorn Arvid og Linda
Feltverter i Lofoten: Her står Bjørn-Arvid og Linda foran en del av potetåkeren deres hvor de har satt mandel og Kerrs Pink. Foto: Ingvild Melkersen

Bjørn-Arvid Sivertsen uttrykker at omfanget og nøyaktigheten av at NLR har forsøksfelt, er bedre i forhold til om de skulle gjort det selv.

– I tillegg hadde vi nok brukt mye lengre tid, altså år, på å prøve ut så mange sorter. Det gir oss mye bedre data for å vurdere hvilke sorter vi skal satse på videre. Og å ha en sparringspartner i åkeren som kommer utenifra, er av stor verdi for oss, sier Sivertsen.

Gulrotsortene som testes hos Straumnesgården er Mokum, Nagasaki, SVDN 8660, Napoli, Jerada, NUN13123, Speedo, Nominator og Nagoya.

– Flere av disse frøene har vi ikke prøvd tidligere, så det skal bli spennende å se hvordan de trives hos oss, avslutter Schøning.

4 U5 A8753
Startgjødsling: Sivertsen gjødslet forsøksfeltet i gulrot som ble sådd 14. mai. Foto: Ingvild Melkersen

Forsøk og demofelt i ulike kulturer

I egen regi med støtte fra NLR sine grøntsatsingmidler, der Sunniva Løwø er prosjektleder, har grøntrådgiverne fordelt forsøk og demofelt seg imellom.

Kristin Sørensen har 3 forsøk i Målselv. – Her tester vi 5 nepesorter, 6 kålrotsorter og 10 gulrotsorter. I tillegg har vi 2 demofelt til bruk på markdager med 15 salatsorter og diverse kålvekster og løk, både oppalsplanter og direktesådd, sier hun.

Tina Schmaucks har 4 forsøk i Lofoten og Vesterålen. – Her tester vi 9 gulrotsorter på Delp i Lofoten. I Vesterålen har vi ett felt på Melbu med 8 tidlige potetsorter og ett felt med 8 sene potetsorter. På Sortland har vi et beteforsøk med 5 sorter, i tillegg til et demofelt med 8 salatsorter, forteller hun.

Lenger sør i Nordland tester Sunniva Løwø 6 kålrotsorter og 8 gulrotsorter på Dønna. – I tillegg har vi demofelt med 8 salatsorter, 5 betesorter, 4 nepesorter og 1 sort med pak choi på landbruksskolen Marka VGS i Vefsn, sier hun.

Rådgiverne deltar også i et nasjonalt prosjekt ledet av NMBU, hvor de har 2 demonstrasjonsfelt av 12 gresskarsorter og 8 bønnesorter.

Design uten navn 1
Tidligpotet på Melbu: Sortene som blir testet er Nordlys, Solist, Colomba, Evolution, Linus, Hassel, Juno og Birkeland. Poteten ble satt 8. mai, og 2. juni var grøntrådgiver Tina Schmaucks og registrerte bl.a. oppspiring og friskhet. Foto: Ingvild Melkersen
Uten navn 28 x 18 cm 19 x 10 cm 18 x 9 cm 17 x 9 cm
Demonstrasjonsfeltet i salat: Her på Kleiva VGS på Sortland. Det samme feltet er på Marka VGS i Vefsn. Sortene som blir testet er Salanova Davinci, Crispi Danstar, Salanova Chalmers, Romano Quintus, Multi Pamex, Hjertesalat Alaine, Multi Exanimo og Hjertesalat Ralston. Foto: Ingvild Melkersen
Kålrotforsøk SL
Kålrotforsøk på Dønna: Den 7. mai ble det sådd 6 ulike kålrotsorter her. Foto: Sunniva Løwø

Interessert i rådgiving på grønt?