Rådgiver i NLR Innlandet, Stein Jørgensen, ser ofte at fryste rundballer kan skape trøbbel i fjøset. Han er ofte ute på besøk hos medlemmene sine for å gi råd. Grovfôret som brukes i mjølkeproduksjon har som regel en tørrstoffprosent på 20-40 %. Det betyr at vannet i fôret fryser når temperaturen drar seg mot null. Tørrstoffprosent, kuttelengde og utfôring har mye å bety for fôropptaket i denne perioden.


-Det vi i praksis ser, er at fôrbrettet ikke tømmes så fort når fôret er fryst, sier Jørgensen. - og et godt råd er å prøve å få revet fôret i en river.

Skal vi få økt fôropptaket må fôret rives opp. Lar vi dyra sjøl dra i filler rundballen, synker fôropptaket dramatisk. Et annet råd er å prøve å få temperert vannet dyra drikker, det gir mindre nedgang av fôropptaket.

-Vi vet at sau også kan kaste når de fôres med frossent fôr, legger Jørgensen til.

Sten J

Noen enkle råd

  • Bruk rundballer med den beste fortørken i kulden (minst 40 % TS).
  • Fyr opp et lager til opptining. Det tar ca. ei uke med + 10 grader å tine en rundball igjennom.
  • Ikke tin mer fôr enn du har bruk for om gangen. Det kan fort bli en oppblomstring av smørsyrebakterier.
  • Bruk isolasjonsmatter i plan og tårnsiloer. Det er fint om denne siloen også kan tines før bruk.
  • Det finns også egne tinerom og matter å få kjøpt til rundball
  • En rundballesplitter er fin å bruke om du ikke har tilgang til å tine våte og frosne rundballer.