Gjennom et par år har Bioforsk og Norsk Landbruksrådgiving blant annet med midler gjennom VIPS sett på mulighetene for å finne en effektiv overvåkning, varsling og bekjempelse av skadegjøreren. Erfaringene så langt er samlet i et litteraturstudie ført i pennen av Annette Folkedal Schjøll og Maria Björkman. Her beskrives biologi og livssyklus, faktorer som påvirker løkfluas livssyklus, overvåkingsstrategier og varslingsmodeller.

Løkflue har to generasjoner i året i Sør-Norge. Antall generasjoner pr. år er avhengig av klima. Larver fra både første- og andregenerasjon kan gjøre skade på løkvekster.

Schjøll og Björkman slår fast at det er vanskelig å varsle løkflua ved hjelp av limfeller i og med løkflue er svært vanskelig å skille fra kålfluer, samt at det kun er hannen som sikkert kan identifiseres. I tillegg fanges ofte også bønnefluer på fellene.

For å bedre varslingen, kan det være et alternativ å prøve ut fangst på andre typer feller kombinert med et luktstoff som tiltrekker løkflua. I tillegg bør ulike klimabaserte varslingsmodeller utviklet i andre land (f.eks. Tyskland og USA) testes ut under norske forhold.

Lokflue Delia antiqua overvaking og varsling pdf