Mekanisk jordløsning

08.05.2020 (Oppdatert: 08.05.2020)

Tunge maskiner pakker jorda og reduserer avlingene. Mekanisk jordløsning er et aktuelt tiltak, men løser ikke alltid problemet. - Bare en tredjedel av forsøkene så langt har gitt positive resultater, sier Till Seehusen i NIBIO.

Foto: Till Seehusen

Testing av strategier for jordløsning

Gjennom NIBIO-prosjektet Optikorn undersøker han og samarbeidspartnerne flere strategier for å løse opp pakkeskader og forbedre jordstruktur. 

Testingen har foregått ved Norsk Landbruksrådgiving sitt forsøksareal på Øsaker nord for Sarpsborg. Med høyt leirinnhold er forsøksfeltet identisk med mye av kornjorda rundt Oslofjorden.

Se video fra forsøkene.

Viktig å forebygge

For å unngå pakking så må en først og fremst bare kjøre når jorda er lagelig, påpeker NLR-rådgiver Bjørn Inge Rostad. Han er ansatt i NLR Øst på Øsaker i Grålum, som er en av samarbeidspartnerne i prosjektet.

Les mer om forsøkene og resultatene hos NIBIO.

OPTIKORN

«Tilpasningsstrategier for økt norsk kornproduksjon i et fremtidig våtere klima».

NIBIO-prosjekt 2018 -2022, hovedfinansiering Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri.

Prosjektleder; Wendy Waalen.

Jordløsning og forbedring av jordstruktur er en av fire arbeidspakker eller temaer i prosjektet, som ledes av Till Seehusen.

Samarbeidspartnere i OPTIKORN:

Norsk Landbruksrådgiving, Fylkesmannen i Vestfold og Telemark, Norske Felleskjøp, Kverneland, Yara, Franzefoss, Norgesfôr, Kjelle videregående skole.Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.