Harving mot kveke erstatter glyfosat

18.05.2020 (Oppdatert: 18.05.2020)

Kveke og annet rotugras er et stort problem for både gras- og kornprodusenter. Sprøyting med glyfosat er ofte løsningen, men Kåre Eidsmo i Melhus har god erfaring med ugrasharving for å bekjempe kveke i kornåkeren.

Foto: Jon Schärer, NIBIO

"Målet med harving mot kveke er å kutte jordstenglene når kveka har 3-4 blader. Da er plantene svakest." Les mer og se video hos NIBIO.

VIDEO-TIPS: UGRASHARVING

I artikkelen fra NIBIO er det også linket til to videoer om bekjemping av frøugras, både før oppspiring (blindharving) og etter oppspiring.

Ugrasharving i korn er både effektivt, miljøvennlig og lønnsomt. Ikke bare for økobønder, da harving kan holde frøugraset i sjakk også innen konvensjonell dyrking. Med riktig bruk kan det erstatte kjemiske plantevernmidler, påpeker NIBIO-forsker Randi Berland Frøseth.

Etter at kornet er sådd er det også mulig å harve mot ugras, men da er det først og fremst ugras som spirer fra frø som det er mulig å kontrollere. Da benyttes typiske ugrasharver med lange, tynne tinder. Harving kan gjøres før og etter kornet har spirt og på 3-4 bladstadiet. Det kan være aktuelt å kombinere siste ugrasharving med såing av fangvekster.

- Det handler om å gi kornplantene best mulig vekstvilkår – et godt utgangspunkt til å konkurrere selv utover i vekstsesongen, sier Randi Berland Frøseth, som viser til video-tipsene NIBIO har laget om ugrasharving i korn (se nedenfor).Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.