Små korn spirer godt

15.02.2019 (Oppdatert: 15.02.2019) Morten Berntsen

KORN 2019: Mye av vårkornet som skal såes i år, er smått. Det stiller strengere krav til såbed og nøyaktighet i såjobben enn tidligere. Gledelig er det at årets små korn spirer veldig godt.

Årets såkorn er smått, men spirer bra. Det blir viktig å få riktig sådybde denne sesongen. FOTO: Morten Berntsen

Felleskjøpet har fått gjennomført et forsøk hos NIBIO hvor man har testet hvor smått såkornet kan være og fortsatt få tilfredsstillende oppspiring. 

– Resultatene viser at smått korn spirer veldig godt, men har noe dårligere spirekraft enn middels og store korn, forklarer Jon Atle Repstad, fra Felleskjøpet Agri.

LES MER: Potensiale for planteproteinproduksjon

 

God våronn

I tillegg til å dele inn såkornet i ulike størrelsesfraksjoner, ble det testet forskjellige sådybder. Her viser forsøksresultatene at man ikke må legge såkornet for dypt. 

– Ved stor sådybde har en mindre andel av kornet kommet opp, og i tillegg har det tatt lengre tid å komme opp fra større dyp, sier Repstad.

Med dette som bakgrunn er oppfordringen foran årets våronn klar:

– Gi plantene det beste såbedet du klarer å få til, og legg ikke såkornet dypere enn tre centimeter i år, sier Repstad. 

LES MER: Unge vil spise mer vegetar, spiser likevel mest kjøtt

 

Rett såmengde

Ved å kjøre såmaskina på gammel innstilling med årets såkorn, vil man ende opp med å få veldig mange spiredyktige frø per kvadratmeter. Harald Solberg, kornrådgiver i Norsk Landbruksrådgiving (NLR) Innlandet har funnet fram gamle hjelpemidler for å beregne korrekt såmengde med årets såkorn. 

– Den gamle, men gode, skyveren vil være det viktigste presisjonsverktøyet vi har denne sesongen, sier Solberg.

Han har regnet ut at såkornmengdene vil variere fra 12,7 kg til 18,7 kg per dekar når man tar utgangspunkt i 400 til 500 spiredyktige frø per kvadratmeter. 

– Hvis du har vond magefølelse etter å ha gjort denne regneøvelsen, kan du legge på én til halvannen kilo per dekar. Det gir nok planter per kvadratmeter og sparte kostnader, supplerer kornrådgiveren. 

Korn 2019

For fjerde året på arrangeres en konferanse som i sin helthet er viet korn og korndyrking. 197 deltakere er samlet til to dager med faglig påfyll, noe som er en økning sammenlignet med fjorårets arrangement. Konferansen er arrangert i samarbeid mellom NIBIO og Norsk Landbruksrådgiving.Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.