Varierende overvintring av høstkorn

27.05.2019 (Oppdatert: 28.05.2019) Einar Strand

Etter at det ble sådd rekordstore arealer med høstkorn i fjor høst, har det gjennom vinteren og våren vært knyttet stor spenning til hvordan høstkornet ville klare seg. Rapporter fra rådgiverne i de regionale NLR-enhetene viser et sammensatt bilde.

Høstkorn med skade av snømugg. (Foto: Jan Stabbetorp)

Avhengig av lokalitet varierer arealene som har gått ut mellom 15 og 50 prosent. Den viktigste årsaken til utvintring har vært sopp, i hovedsak snømugg, selv om det i noen områder også har vært noe oppfrysing med ødelagte røtter og uttørking som resultat.

 

Flere faktorer påvirker soppangrep  

Soppskader oppstår som regel der det har vært langvarig snødekke over tinet jord. Soppskadene variere imidlertid mye, også innen skifte og mellom naboskifter, som tilsynelatende har fått lik behandling. Denne variasjonen kan skyldes en lang rekke faktorer. Forgrøde, sort, såvare, såtidspunkt, utviklingstrinn ved innvintring og mengde spillkorn er noen av de faktorene som spiller inn. Ulike kombinasjoner har gitt ulike resultater innenfor korte avstander.

 Vi ser også at hellingsretning som påvirker om det var tele eller ikke tele i jorda når snøen la seg også spiller inn.

 

Delta i spørreundersøkelse!

Siden vi i år har såpass mange og mangfoldige erfaringer har vi nå en unik mulighet til å studere dette nærmere. Felleskjøpet Agri har derfor tatt initiativ til en spørreundersøkelse blant høstkorndyrkerne om overvintringen. Undersøkelsen gjennomføres i samarbeid med Norsk Landbruksrådgiving og NIBIO. Vi oppfordrer alle høstkorndyrkere til å delta i undersøkelsen når de får den tilsendt.Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.