Et lite Mirakel

14.02.2017 (Oppdatert: 04.05.2017) Morten Berntsen

Den norske vårhvetesorten Mirakel karakteriseres som nettopp et mirakel. I løpet av kort tid har den blitt en svært populær og etterspurt sort hos bakeindustrien.

Vårhvetesorten Mirakel høster lovord fra industrien. Alt som dyrkes brukes i melblandinger. FOTO: Lise O. Lund

– Sett med norske øyne, er Mirakel et mirakel, sa Inge Sandven, Norgesmøllene, i sitt foredrag på Korn 2017. 

Gode bakeegenskaper, med stort vannopptak og god stabilitet, gjør at industrien ønsker mye Mirakel i sitt mel. Sortens gode bakeegenskaper er særlig ettertraktet til melblandinger hvor det er mye tilsetninger i deigen, som ikke tilfører bakeegenskaper. 

– Mel av Mirakel gir en deig som kan strekkes utrolig langt. Dette betyr at melet kan brukes til mange ulike bakeverk. Melet fungerer som betong og gir et godt fundament. Dette er viktig hvor vi ønsker å lage grove brød med mye tilsetninger av blant annet frø, forklarte Inge Sandven.

 

LES OGSÅ: – Produser mer norsk korn

 

Mer Mirakel

Sandven kunne videre fortelle at flere av melblandingene som nå tilbys, består av 100 prosent norsk korn. 

– Det må vi ta til oss. Fra å være bare fyllstoff til amerikansk og kanadisk korn, utgjør norsk korn en betydelig andel i melet som tilbys i dag. Det har vært en fantastisk utvikling, sa han. 

Behovet for vårhvete i klasse 1 og 2 er større enn det som i dag dyrkes, og Sandven garanterte at alt kornet de får tak i av nevnte klasser blir brukt opp. 

– Oppfordringen til de som ikke har dyrket Mirakel tidligere, blir å så dette i år, lød den avsluttende oppfordringen fra Inge Sandven.

 

LES OGSÅ: Dyrkingsteknikk Mirakel vårhvete

 

Behov for forsøk

Mirakel er kjent for å ha et langt og svakt strå. Enheter av Norsk Landbruksrådgiving har i flere sesonger kjørt dyrkingstekniske forsøk med Mirakel. Her testes ulike kombinasjoner av vekstregulering og gjødslingsstrategier.

– Det er billigere å finne en god dyrkingsstrategi i felt, enn at hver bonde skal prøve og feile på egen åker, sa Jan Stabbetorp under presentasjonen av forsøksresultater i Mirakel fra 2016. 

Resultatene viser at Mirakel ikke legger seg flat hver gang. I tre av fem forsøk i 2016 var det lite eller ingen legde. 

– På de åkrene man av erfaring vet at det er fare for legde, vil det være gunstig å vekstregulere. Der det ikke er legdefare, er det en tendens til at vekstregulering gir avlingsreduksjon, forklarte Stabbetorp. Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.