Ertevikler
⋅ Erter

Se etter svermende erteviklere

Ertevikleren er en sommerfugl som er ca. 15 mm stor og har en gråbrunfarge.
Østlandet
Kornbladbille
⋅ Korn

Korn - aktuelt i felt

Vi har ikke fått så mye regn som ønsket, men ny busking kom etter regnet. Stille når det gjelder sopp og insekter
Midt
Tistelblomst
⋅ Ugras

Åkertistel i økologisk grovfôrdyrking

Det er kanskje ikke så mange av dere som har åkertistel på eiendommen. Det håper jeg i hvert fall. Den tåler ikke to slåtter og er dermed ikke utbredt på gårder med grovfôrdyrking.
NLR
Gra oyeflekk
⋅ Plantehelse

Sopp og vekstregulering i korn

Foreløpig er det lite sopp å se rundt omkring i Trøndelag, men basert på det regn som har kommet de siste dagene, ulike sjukdomsmodeller og erfaring, er det noen faktorer som tilsier at det raskt kan bli godt med sjukdommer i mange åkrer.
Midt
Nlr 36437771967
⋅ Ugras

Bekjempelse av rotugras i korn

Rotugras i korn kan være en utfordring. Som regel bekjemper man ikke disse med den vanlige ugrassprøytinga, og det må iverksettes målretta tiltak mot disse.
Midt
Gjenlegg
⋅ Ugras

Ugrassprøyting av gjenlegg

Det er variasjon i tidspunktet for når gjenlegg ble sådd i vår, og når det blir aktuelt med sprøyting av gjenlegget vil dermed også variere. Følg med på utviklingen og ta en runde for å vurdere tiltak mot frøugras når gjenlegget begynner å få et grønnskjær.
Midt
Nlr 56362842593
⋅ Ugras

Floghavre

Floghavre er vill havre som opptrer som ugras. Floghavre formerer seg kun med frø, men har den egenskapen at frøa kan ligge mange år i jorda før de plutselig spirer.
Midt
Rodkal nyplante meldestogg mye ugras Atrid Gissinger NLR Agder
⋅ Plantehelse

Mekanisk ugrasbekjempelse – nøkkelen for å lykkes

Det kan ofte oppleves som krevende å lykkes med ugraskampen, både kjemisk og mekanisk. Dagens usikkerhet rundt tilgangen på arbeidskraft gjør produksjonen av mange kulturer enda mer sårbar, og det er nødvendig å begrense bruken av kostbar håndluking mest mulig.
NLR
Bakterierate Foto HM Saastad
⋅ Plantehelse

Tiltak for å minske angrep av bakterieråte i løk

Bakterier finnes «overalt» og kan spres med vannsprut, vind, jord og plantemateriale/frø. Bakterieråte kan vise seg på ulike sett, men gir bløt eller tørr råte i enkeltskjell, eller deler av løken.
NLR
Nlr 48381186393
⋅ Frukt og bær

Sprøyting nær overflatevann

Det generelle avstandskravet til overflatevann er 3 meter fra der sprøytedusjen slutter til vannkanten. Siden noen plantevernmidler kan være skadelige for vannlevende organismer er det opplyst om lengere avstand til vann på etikettene, 5, 10, 20 eller 30 meter.
NLR
Kalmoll pa blad Hilde Olsen NLR Ost
⋅ Plantehelse

Unngå utvikling av resistens

Resistensstrategier er avgjørende for å beholde effektiviteten til plantevernmidlene i fremtiden. En god sprøytestrategi er å veksle mellom produkter som har ulike virkemekanismer mot skadegjørerne.
NLR
Kornbladbille Asmung Langeland NLR
⋅ Gjødsling

Aktuelt i felt

Den siste uka har vi hatt varmt og fint vær i Trøndelag og på mange plasser ser kornet veldig fint ut. Her kommer en kort oppdatering om litt hva som skjer i felt.
Midt
Tid for ugrassproyting Bild Svanhild Bakke
⋅ Ugras

Ugrasbekjemping i vårkorn

Tross en kald vår har vi siste uken fått litt høyre temperaturer og utviklinga går fort og det begynner å nærme seg tid for ugrassprøyting i vårkorn.
Midt
1 ... 3 4 5 ... 8