Vatn

Ifølge værstasjoner har nedbør kommer relativt jevn fordelt i Trøndelag men lokale variasjoner forekommer selvfølgelig.

Værstasjon

Nedbør 10 juni – 22 juni (mm)

Nedbør 1 mai – 22 juni (mm)

Frosta

37

75

Kvithamar

47

80

Meldal

39

84

Mære

52

81

Rissa

49

89

Skjetlein

36

87


Hvor mye vatn kreves?

Det vanskelig å si eksakt hvor mye vatn som kreves men eldre forsøk og beregninger viser at det kreves 400 kg vann per kg tørstoff. Det betyr at for å produsere 750 kg tørstoff (300 kg korn+300 kg halm+150 kg røtter) svarer det til 300 mm vatn i vekstsesongen. Dette vatn kommer både fra nedbør og fra jorda. Jordtype, nedbør under vinteren og forrige årets avling påvirker hvor mye vatn som finnes tilgjengelig for vekstene fra jorda.

Det finnes mellom 40-120 mm veksttilgjengelig vatn om våren. På stiv leirjord er det særlig vann som er oppmagasinert i jorden etter at forrige avling ble høstet. På lettere jord med raskere kapillær ledningsevne får planten dessuten en del forsyning fra grunnvannet. Med tanke på at vi i år har fått mellom 80-90 mm nedbør viser det at vi savner en del vatn og at vatnforsyningen fra jorda er veldig viktig. År som dette blir god jordstruktur, bra moldinnehold og drening ekstra viktig.

Nitrogenmålinger

Nitrogenmåling i delgjødslingsforsøk av bygg på Kvithamer og Værnes viser at nitrogenopptaket varierer mellom 3,1 kg N og 6,7 kg N i gjødslede ruter. Høgst nitrogenopptak er på Værnes der variasjonen er mellom 5,7 kg N og 6,7 kg N i gjødslede led. I nullruten er opptaket 2,5 kg N og i ruta med husdyrgjødsla er opptaket 3,9 kg N. I Maksruten er opptaket 6,4 kg N. Feltet er sådd den 13.

På Kvithamer har vi et lavere nitrogenopptak. Der variere nitrogenopptaket mellom 3,1 kg N og 3,7 kg N i gjødslede led. I nullruten er opptaket på 1,1 kg N og ruta med husdyrgjødsla er opptaket på 1,8 kg N. I maksruten er opptaket 3,7 kg N. Feltet er sådd den 11.

Så langt går det ikke å si noe om tendenser i hvilken gjødslingsstrategi som er best i år, forskjellen mellom de ulike ledd er for liten. Det som definitivt kan si er at det finnes godt om nitrogen kvar i jorda ettersom alle ledd har blitt gjødsla med minst 7,5 kg N så langt, de fleste ledd mer enn så. I tillegg har vi ikke hatt noe utvasking eller nitrogen som forsvunnet opp i lufta.

Sopp

Vi ser fortsatt lite sopp. På de felt der det var litt sopp nede i bestandet før regnet, har det troligvis skjedd en oppsmitting. Grå øyeflekk har en inkubasjonstid på mellom 9-12 dager og med det kan vi vente oss litt mer sopp i dagene som kommer på de feltene. Der det finnes sopp er det behov for sprøyting. Vurdere tidspunkt, dose og middel, ta sorts egenskaper så som motstandskraft mot sopp i beakting.

På felt uten smitte er det vanskelig å si når vi får en innsmitting. Dersom det kommer en andre generasjon er et alternativ å utsette sprøytinga så lang som mulig og sprøyte med en full dose soppmiddel når den andre generasjonen har kommet lengre. Da får vi effekt på både den andre generasjon og klarer å stoppe eventuelt lite utbrudd av sopp på den første generasjon. Ta kontakt med noen av oss i NLR hvis du vil diskutere det nærmer.

Insekter

En del minerefluer og kornbladbille finnes i felten. Store variasjoner på hvor mye insekter som forekommer, spesielt minerefluer. Det finnes ingen skadeterskel for kornbladbille i Norge. I Sverige er skadeterskel på 0,5-1 bille per blad. Ettersom kornpriser er høyer i Norge kan det være motivert med en skadeterskel på 0,5 bille per blad. For minerefluer gjelder næringsstikk på merparten av øverste bladene i kombinasjon med fluer i felt.

Kornbladbille
Kornbladbille. Foto: Sanna Krüger Persson
Gra oyeflekk2
Grå øyeflekk. Foto: Sanna Krüger Persson