Lokale fagartikler

Jordprøvetaking, kalking og pH

01.09.2015 (Oppdatert: 04.01.2019)

Når og hvordan skal jordprøver taes ut? Hvorfor er det viktig å måle pH når vi dyrker planter? Hvor mye kalk skal til for å øke pH på ulike jordarter?

Les mer ›

Nye krav ved bruk av plantevernmiddel frå 1. juni 2015

09.06.2016 (Oppdatert: 11.12.2018)

Ny forskrift for bruk av plantevernmiddel trådde i kraft 1. juni i år. Det er spesielt to nye paragrafer som alle bør merke seg.

Les mer ›

Økologisk utprøving av byggsorter

26.01.2016 (Oppdatert: 26.01.2016)

2014 var et greit kornår med generelt lite sjukdom i de økologiske kornfeltene, men relativt mye aksknekk, også i toradssortene.

Les mer ›

Økologi – Følger Norge med i timen?

10.02.2015 (Oppdatert: 04.03.2015)

Økologisk mat og økologisk forbruk får mye spalteplass i media for tiden. På tide at Norge følger med i timen/tiden …??

Les mer ›

Verdiprøvingsfelt i økologisk korn- resultat for 2014

23.02.2017 (Oppdatert: 09.03.2017)

En kan oppsummere kornsesongen 2014 slik: - sommeren da nesten hvilken kornsort som helst ville blitt modent også i Trøndelag. Totalt sett ett bra kornår, men med enkelte tørkeutsatte områder.

Les mer ›

Frøoverførte sykdommer på korn

26.01.2016 (Oppdatert: 02.02.2016)

Såkorn av god kvalitet er avgjørende for ei vellykka kornavling. I tillegg til god spireevne, er ugras- og sykdomsfri såvare av stor betydning.

Les mer ›

Damp dreper frøoverførte sykdommer

26.01.2016 (Oppdatert: 02.02.2016)

Friskt såkorn er en viktig forutsetning for å lykkes med økologisk kornproduksjon.

Les mer ›

M(e)n mangan må vi ha

26.01.2016 (Oppdatert: 02.02.2016)

Mangan tilhører mikronæringsstoffene, og er viktig for mange enzymatiske prosesser i planta. Tilgangen er i hovedsak styrt av pH i jord, og manganmangel sees først og fremst på jord med høy pH.

Les mer ›

Bedre økonomi med rett vekstskiftestrategi

26.01.2016 (Oppdatert: 02.02.2016)

Økologiske korndyrkere med god tilgang på husdyrgjødsel må ha hovedfokus på ugrasbekjempelse for å lykkes. Dette forutsetter et aktivt vekstskifte.

Les mer ›

Stiller avlingsnedgangen til veggs

26.01.2016 (Oppdatert: 26.01.2016)

Per Anton Aas på Skreia framholder god næringsforsnying og kontroll på ugrassituasjonen som viktige faktorer for å lykkes økologisk.

Les mer ›

Vekstforhold og genetikk avgjør kornavlinga

26.01.2016 (Oppdatert: 02.02.2016)

Ei kornavling er resultatet av kornsortens genestiske potensiale og ytre vekstforhold. Forsøk har vist at økologiske byggavlinger begrenses av et lavt antall aks per kvadratmeter.

Les mer ›

Mykotoksiner i korn

26.01.2016 (Oppdatert: 02.02.2016)

De senere årene har det vært økte forekomster av mykotoksiner i korn.

Les mer ›

Økologisk sortsprøving

26.01.2016 (Oppdatert: 02.02.2016)

Til tross for en regnfull forsommer sørget den fine høsten for modent korn med god kvalitet. Det er fortsatt gamle kjente sorter som gjelder i bygg og havre.

Les mer ›

Tallegjødsel til økologisk bygg

26.01.2016 (Oppdatert: 02.02.2016)

Fastgjødsel som næringsskilde til korn er utfordrende, da nok næring må tilføres til riktig tid.

Les mer ›

Økologisk prøving av byggsorter

26.01.2016 (Oppdatert: 26.01.2016)

Dette feltet skal vise ulikheter og egenskaper hos forskjellige byggsorter ved økologisk dyrking.

Les mer ›

Brenning i heia gir mer beite

23.01.2017 (Oppdatert: 23.01.2017)

Artikkel av Anne Kari Grimstad frå Bondevennen etter lyngheiseminar i Dalane.

Les mer ›

Beitetrykk i kystlynghei.

23.01.2017 (Oppdatert: 23.01.2017)

Rapport utarbeidd av tre NLR-einingar i Rogaland.

Les mer ›

pH og kalking

31.03.2014 (Oppdatert: 04.01.2019)

Dersom en kun er ute etter å øke pH i jorda, bør en velge den kalktypen som har lavest pris i forhold til hvor mye pH øker i jorda.

Les mer ›

Økologisk arts- og sortsprøving

26.01.2016 (Oppdatert: 02.02.2016)

Utprøving av sorter på økologisk areal er viktig for å kartlegge hvordan de presterer under varierende dyrkingsforhold. Dette gir verdifull informasjon å ta med seg i valg av sort.

Les mer ›

Kalk og kalking

26.01.2016 (Oppdatert: 02.02.2016)

De siste 15 årene har forbruket av kalk blitt mer enn halvert. Skal vi klare å opprettholde og forhåpentligvis øke avlingene, bør denne trenden snu.

Les mer ›


Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.